Problem z rozrządem 1.4 tsi
Zwiń
X
-
Na taką wymianę jest gwarancja w pogwarancyjnym samochodzie? Bo zastanawiam sie czy warto w ASO?
-
-
We wtorek była wymiana jak wspominałem ale w wersji "oszczędnej" rekomendowanej przez mechanika.
Wymienił łańcuch, ślizgi i napinacz. Wszystkie koła i wariator pozostały "stare".
W tej wersji naprawiał już kilka TSi i wszyscy podobno zadowoleni.
Poza tym zdejmował miskę żeby sprawdzić pompę oleju - bo to podobno już i tak jest przy okazji.
Cisza nastała przy odpalaniu a w środę zrobiłem 540 km nad Bałtyk. Trochę się obawiałem świeżo po naprawie ale mechanikowi się "udało".
Ceny jeszcze nie poznałem bo skończył późno i zakończyło się zaliczką.
Zostaw komentarz:
-
-
t_omko, Widzę ze wymiana rozrządu to nie tylko spokój ducha i brak roblemu ale i wyrazna zmiana na plus w pracy silnika. Autem chce jeździć może jeszcze 3lata i by samemu cieszyć się z lepszej jego pracy to chyba juz niedługo wymienie ten rozrząd. Jezeli bym się wstrzymal a wymienił rozrząd przy pojawiających się priblamach np za 2lata to wymienilbym ten rozrząd pewnie juz dla następnego właściciela...wiec wile to zrobić teraz. Przesadzone! Ogarne się z budżetem i zrobię to jeszcze w tym roku
Zostaw komentarz:
-
-
Też jestem po wymianie rozrządu w 1,4TSI z 2009 (model 2010), przebieg 104tys.
Od miesiąca pojawiły się objawy a w związku z tym, że nigdy nic nie grzebałem z łańcuchem czy nastawnikiem oraz planowanym wyjazdem do Chorwacji w sierpniu zdecydowałem się na montaż w ASO zestawu naprawczego:>
W Opolu nie mieli pojęcia o istnieniu zestawu naprawczego.... ale trafiłem na fajnego gościa z serwisu który zgodził się na poprowadzenie sprawy.
Ostatecznie poza zestawem naprawczym wymienilłem koło łańcuchowe + łańcuch na pompie oleju (03C115121 + 03C115225A) czyli to co w mają oznaczone w swoim programie jako zalecane do wymiany przy zmianie zębatki na 18/19 oraz ostatecznie lekko zużyty pasek wielorowkowy (6Q0260849E).
Ceny:
- zestaw naprawczy + uszczelniacze + śruby .... ~ 900 (z 15% rabatem)
- elementy napędu pompy ~ 320 (z 15% rabatem)
- pasek wielorowkowy ~160 (z 20% rabatem)
* robocizna 917 (z 30% rabatem)
Po wymianie rewelacja. W pierwszy dzień dwa razy upewniałem się czy na pewno uruchomiony mam samochód (w obu pzypadkach silnik jednak pracował). Dźwięk wydobywający się z silnika jest bardziej mięsisty/basowy i mniej denerwujący na wysokich obrotach a sam silnik faktycznie wydaje się ciut mocniejszy/bardziej elastyczny.
Polecam operację bo mam wrażenie jakby mi nowy silnik wsadzili do samochodu a wymieniając dosyć sporo elementów mam dodatkowo nadzieję, że nie będę musiał grzebać przy rozrządzie przez kolejne 6 lat.
Zostaw komentarz:
-
-
Kilka tygodni temu pojawił się niepokojący odglos (chyba właśnie łańcucha)i mialem juz zamiar robić rozrząd. Znalazłem nawet aso w Starogardzie gdańskim gdzie pelna cena to niecale 2000zl. Od tamtej pory dźwięk ten się juz nie pojawił i trochę ptzeszlo chęć wymiany i wydatek 2000zl. Czytam wasze opinie o zdecydowanie cichszej pracy silnika z większej jego mocy po zmianie rozrządu i znowu się przekonuje by to zrobić. Odwlekam trochę to w czasie bo nie ma presji a i wydatków w wakacje jest więcej. Cos czuje jednak ze w tym roku będzie trzeba się zdecydować tym bardziej ze auto ma przebieg juz albo zaledwie 103kkm i mam zamiar nim jeździć jeszcze minimum 2-3lata.
Zostaw komentarz:
-
-
Marcinooo, mam takie same odczucia po wymianieSilkik pracuje zupełnie inaczej a samo auto stało sie szybsze
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez yunior81Składałeś zestaw za "880" czy cos innego ?
Zostaw komentarz:
-
-
Wymieniłem rozrząd w mojej Skodzie. Autko ma ok. 85 tys. Rocznik 2009 r.
Zabieg wykonałem bardziej profilaktycznie, niż z powodu stuków itd. - może kilka razy zdarzyło się, że auto uruchomiło się trochę głośniej. Jednak po rozebraniu silnika okazało się, że łańcuch był już konkretnie rozciągnięty - więc zasadność wymiany była, mimo braku charakterystycznego łomotania....
Do wymiany poszedł łańcuch, napinacz, ślizgi itp. Nie wymieniałem nastawnika, bo mam wersję z literkę E.
Teraz najważniejsze....auta od nowości nigdy nie uruchamiało się tak cicho-teraz to bajka...mimo że rozrząd de facto nie łomotał....baaa mam wrażenie, że poprawiło się również przyspieszanie/elastyczność samochodu...
Reasumując...samochód jak i silnik są super.....ale radzę nie czekać z okresową wymianą rozrządu...zrobicie ok. 90 tys km i lepiej jechać do serwisu co dalej pozwoli cieszyć się z auta
PS. nie wiadomo co stałoby się gdybym nie wymienił łańcucha, skoro nie było oznak zużycia tj. mocnego stukania, a i tak był rozciągnięty.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez yunior81Zamieszczone przez prezes73Zamieszczone przez yunior81mechanik, który ma spora wiedzę stwierdził, że jedną z wielu przyczyn awarii rozrządu/rozciągniętego łańcucha jest jazda na zbyt niskich obrotach silnika
Dobra,sprawdzam tylko czujność ;-) , zapytaj się jeszcze tego mechanika z jakiego powodu łańcuch ma się rozciągnąć przez "awarii rozrządu/rozciągniętego łańcucha jest jazda na zbyt niskich obrotach silnika"
podpowiem: co napędza łańcuch rozrządu?.
Z wału na co?
I to ma rozciągnąć łańcuch na zbyt niskich obrotach??? :lol: :lol:
W jaki sposób?
Zostaw komentarz:
-
-
A więc, moje skromne doświadczenie z 1,4 TSi 122KM zaczęło się, gdy dostałem słuzbowego GV, samochód był z początku prodykcji z tym silnikiem. Dźwięki, o których teraz juz chyba wszystko wiadomo, pojawiły sie bardzo szybko po ok 4/5 tysiąchach ale jak to bywa z takimi samochodami, nikt się takimi pierdołami nie przejmował. Trwało to kilka lat do czasu, gdy ten silnik juz nie tylko przy odpalaniu rzęził ale też podczas normalnej pracy po rozgrzaniu ( przebieg jak pamietam, miał chyba ok. 80 tysięcy przy naprawie ). Pracował juz prawie jak nowe TDI CR
, no i nagle ktos sie jarnął, że coś jest nie halo z praca silnika. Po wielu serwisach ( nie ASO ) jakimś cudem naprawili ten nieszczęsny rozrząd.
Także nie mogę się zgodzić z niektórymi wypowiedziami, że ten silnik jest do kitu bo ma spartolony rozrząd, który obecnie do niektórych oznaczeń silnika jest w bardzo przystępnej cenie, żeby nie powiedzieć za pół darmo. Golfem jeździło wiele osób, każdy cisnął jak mógł i rozrząd przy takim "rozwaleniu" powinien dawno powiedzieć pa pa a ten wytrzymał kilkadziesiąt tysięcy w stanie agonalnym do wymiany. Gdybym miał nagranie jak to pracowalo, to większość z was by stwierdziła, że tam się wszystko zmieliło a nie jak u niektórych coś tam puknie czy stuknie przy odpalaniu.
Problem na forum jest juz dobrze rozwikłany, także panowie nie narzekać, jak coś nie działa wymienić i cieszyć sie jazdąsilnik jest OK.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez yunior81jedną z wielu przyczyn awarii rozrządu/rozciągniętego łańcucha jest jazda na zbyt niskich obrotach silnika. c.d.n
Zostaw komentarz:
-
-
eaglemirek, Sorki ale nie mogę się powstrzymać od tego wpisu do Ciebie od dron :lol:
Zamieszczone przez dronPoza tym co Ty masz do powiedzenia na temat tego silnika? Przecież Twój śmiga jak malina, zero problemów.
Zamieszczone przez dronnie wiesz NIC na temat problemów tego motoru.
Osobiście WG wymieniany przy 100kkm, pompa wody przy 130kkm, rozrząd przy 90kkm, normalne sprawy eksploatacyjne, a silnik z 2009r.
Obecnie nie ma już wiecznych samochodów,każdą furmankę budują teraz nie inżynierowie a księgowi i trzeba się liczyć z takim stanem rzeczy, nie tak jak to było minimum 10 lat temu.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez eaglemirekZamieszczone przez strazakpNie zgadzam się z teza ze jest to kiepski i wadliwy silnik.A najbardziej denerwuje (bu nie napisać wqr..a) mnie to, że najwięcej do powiedzenia na temat silnika i jego eksploatacji mają ci co najmniej mają/mieli z nim do czynienia :evil: .
Poza tym co Ty masz do powiedzenia na temat tego silnika? Przecież Twój śmiga jak malina, zero problemów. Sorry ale w takim przypadku nie wiesz NIC na temat problemów tego motoru.
Latasz po tym wątku powtarzając, że nie masz problemów i pocieszając się, że Ciebie taka sytuacja nie dotyczy. No ale wiadomo - nie ważne jaka jest moja sytuacja, ważne, że ktoś ma gorzej.
Zostaw komentarz:
-
-
blade232,
Fuchs i Millers...i tylko 0W40 z czesta wymiana. Ja jestem wlascicielem od lipca 2014 i olej wymieniam co roku tj co ok 7tys km. Wcześniejszy wlasciciel od nowowsci tez ten sam olej i tez z czesta wymiana do 15kkm.
Teraz zakupilem Neste i czeka już na przedzimowa wymianę.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez prezes73Zamieszczone przez yunior81mechanik, który ma spora wiedzę stwierdził, że jedną z wielu przyczyn awarii rozrządu/rozciągniętego łańcucha jest jazda na zbyt niskich obrotach silnika
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez yunior81mechanik, który ma spora wiedzę stwierdził, że jedną z wielu przyczyn awarii rozrządu/rozciągniętego łańcucha jest jazda na zbyt niskich obrotach silnika
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez strazakpNie zgadzam się z teza ze jest to kiepski i wadliwy silnik.A najbardziej denerwuje (bu nie napisać wqr..a) mnie to, że najwięcej do powiedzenia na temat silnika i jego eksploatacji mają ci co najmniej mają/mieli z nim do czynienia :evil: .
Zostaw komentarz:
-
-
strazakp to była cena z wymianą ale być może bez dodatków uszczelek itd. Cenę podał koleś w ASO od części zamiennych, miał tabelkę jakąś z cennikiem usług i tak wliczył. Powiedz na jakich oliwach jeździsz że tak ładnie ci rozrząd śmiga ?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez strazakpNie zgadzam się z teza ze jest to kiepski i wadliwy silnik.
Co prawda nie ten silnik ale podczas mojej ostatniej wizycie w serwisie i poruszeniu tematu na temat walniętego rozrządu w FII 1,2 HTP ( auto 5 letnie z przebiegiem ok 50 tkm ), mechanik, który ma spora wiedzę stwierdził, że jedną z wielu przyczyn awarii rozrządu/rozciągniętego łańcucha jest jazda na zbyt niskich obrotach silnika. c.d.n
Zostaw komentarz:
-
-
prezes73,
Dokladnie. Silnik bardzo fajny a jedyna wg mnie wada jest rozrząd. U mnie jest 102kkm i jak na razie spkoj z rozrządem ale liczę się z tym ze przyjdzie pewnie wymienić i nawet kasa jest już odlozona ;-) Póki co jeżdżę i nic nie robię. Używam dobrych oliw, wymieniam olej bardzo często i cieszę się jazda :-) Nie zgadzam się z teza ze jest to kiepski i wadliwy silnik. Faktycznie inni maja gorzej.
[ Dodano: Nie 24 Lip, 16 06:02 ]
blade232,
1050 zl z wymiana...? Cena mega :-)
Ja najtaniej (aso) znalazem za 1950 zl ...z wszystkimi dodatkami jak śruby, uszczelki, silikon itp.
Zostaw komentarz:
-
-
Już Was chyba nieco zaćmiło i wydaje Wam się, że jak ktoś ma o tym motorze złe zdanie to jedynie dlatego, że po prostu chciałby go mieć. Przykre.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez eaglemirekPewnie widziałeś na parkingu ale "wiedzę" masz
Już Was chyba nieco zaćmiło i wydaje Wam się, że jak ktoś ma o tym motorze złe zdanie to jedynie dlatego, że po prostu chciałby go mieć. Przykre.
Każdemu kto mnie pyta o zdanie na temat tego silnika, z całego serca odradzam kupienie używanego samochodu. Ewentualnie jeśli cena jest bardzo okazyjna i liczy się z potencjalnymi wałami w postaci rozrządu, turbiny i innych wynalazków niemieckiej myśli technicznej.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: